Romanian

Motive Pentru Care Fotografii Profesionişti Nu Pot Munci Pe Gratis

Stimate potenţial cumpărător de fotografie,

Dacă ai fost îndrumat către această pagină, e posibil să fi cerut dreptul de folosire a uneia sau mai multor imagini gratuit ori în schimbul unei compensări minime.

Ca şi fotografi profesionişti, primim regulat cereri pentru imagini gratuite. Într-o lume perfectă, fiecăruia dintre noi ne-ar place să putem răspunde într-o manieră pozitivă şi să ajutăm, în special când e vorba de proiecte sau eforturi în domenii precum educaţia, problemele sociale sau conservarea resurselor naturale. Totodată, putem spune că în multe dintre cazuri, ne-am dori să avem timpul şi resursele necesare pentru a face mai mult decât doar să trimitem fotografiile.

Din nefericire, în viaţă se întâmplă de nenumărate ori să nu putem răspunde sau atunci când o facem, răspunsurile noastre să fie scurte şi să nu transmită un sentiment adecvat cu privire la motivele care stau la baza răspunsului nostru.

Circumstanţele diferă de la caz la caz însă am descoperit că există o serie de teme pe care le-am enumerat mai jos, cu scopul de a comunica mult mai clar cu dumneavoastră, şi cu speranţa de a evita neînţelegerile şi generarea neintenţionată de rea-voinţă.

Vă rugăm să trataţi următoarele puncte într-o manieră pozitivă, aşa cum au fost ele intenţionate. Cu siguranţă sperăm ca după ce aveţi ocazia să citiţi acest text, vom avea posibilitatea să discutăm din nou şi să stabilim o relaţie de muncă benefică şi reciprocă.

Fotografiile Sunt Mijloacele Noastre De Trai
Realizarea de imagini captivante e modul nostru de a ne câştiga existenţa. Dacă le distribuim gratuit sau alocăm prea mult timp pentru a răspunde solicitărilor de acest gen, nu putem să ne câştigăm pâinea.

Susţinem Cauzele Lăudabile Cu Imagini
Majoritatea dintre noi, contribuim cu fotografii, uneori chiar mai mult, pentru a susţine anumite cauze. În multe cazuri, am participat direct în proiectele pe care le sprijinim cu imagini sau avem o relaţie personală prestabilită cu anumiţi oameni implicaţi în eforturile respective. Cu alte cuvinte, fiecare dintre noi poate şi furnizează imagini în lipsa unei compensări, pe criterii selective.

Avem Constrângeri De Timp
Saltul de la un astfel de sprijin colectiv la răspunsul într-o manieră pozitivă la fiecare cerere de fotografii gratuite este totuşi impractică, dacă nu pentru alt motiv decât pentru alocarea timpului necesar pentu a răspunde cererii şi a schimbului de corespondenţă, pentru pregătirea fişierelor, trimiterea acestora iar apoi urmărirea lor pentru a vedea cum au fost folosite şi ce obiective, daca e cazul, au fost realizate. Răspunsul la astfel de cereri necesită mult timp, iar timpul este întotdeauna limitat.

Motive De Genul “Nu Avem Bani” Sunt Deseori Greu de Înţeles
Principalul motiv existent în aproape toate cererile de fotografii gratuit este constrângerea bugetară, însemnând că solicitantul invocă o lipsă de fonduri.

Aceste solicitări provin adeseori de la organizaţii cu o mulţime de bani pe de o parte, fie că sunt companii cunoscute, instituţii guvernamentale sau cvasi-guvernamentale sau chiar ONG-uri. De multe ori este mult mai simplu să arunci o privire peste un depozit public sau un alt document de informare similar, pentru a vedea că entitatea în cauză are acces la fonduri importante, cu siguranţă mai mult decât suficiente pentru a plăti o sumă rezonabilă pentru fotografii în cazul în care ar intenţiona să facă acest lucru.

Pentru a înrăutăţii situaţia, este evident că mult prea des, dintre toate părţile implicate într-un proiect sau efort colectiv, fotografii sunt singurii cărora li se cere să muncească gratuit. Toţi ceilalţi sunt plătiţi.

Având în vedere consideraţiile de mai sus, puteţi înţelege probabil, de ce ne simţim adesea dispreţuiţi când ni se spune: “Nu avem bani.” Astfel de pretenţii pot fi interpretate ca nişte trucuri cinice destinate să profite de persoane credule.

Avem Reale Constrângeri De Buget
Cu anumite excepţii, fotografia nu este o profesie extrem de bine remunerată. Am ales această cale, în mare parte pentru pasiunea pe care o avem pentru comunicare vizuală, artă vizuală şi disciplinele în care ne-am specializat.

Creşterea substanţială de fotografii disponibile prin intermediul internetului în ultimii ani, coroborată cu bugetele reduse ale multor cumpărători de fotografie au dus la o presiune suplimentară pe veniturile noastre deja mici.

Mai mult, simplul fapt că eşti un fotograf profesionist, implică investiţii monetare semnificative.

Profesia noastra este prin natura ei intensă în echipament. Trebuie să achiziţionăm aparate foto, obiective, calculatoare, soft-uri, dispozitive pentru stocat de date şi multe altele, în mod regulat. Lucrurile se strică şi trebuie reparate. Avem nevoie de salvări ale tuturor datelor pentru că o singură ceaşcă de cafea pusă greşit, poate literalmente şterge ani întregi de muncă. Pentru noi toţi, investiţia în hardware şi software necesar implică mii sau zeci de mii de lei anual încercând să stăm la curent cu noua tehnologie şi cele mai bune practici.

Pe deasupra, călătoritul este un important aspect al muncii noastre. Cheltuim mult pe transport, cazare şi alte costuri legate de călătorie.

Şi bineînţeles, poate cel mai important aspect, este cel referitor la suma asociată timpului şi experienţei acumulate, investită pentru a deveni experţi în ceea ce facem, precum şi a riscurilor personale pe care ni le asumăm. Tragerea unor instantanee poate implica doar apăsarea declanşatorului însă crearea unor fotografii necesită îndemânare, experienţă şi hotărâre.

În concluzie, cu toate că putem înţelege fără niciun fel de problemă constrângerile de buget şi putem rezona cu ele, dintr-un punct practic de vedere, pur şi simplu nu ne putem permite să-i mulţumim pe toţi solicitanţii.

Primirea de “Credit” Nu Înseamnă Mult
Parte integrantă a cererilor de imagini gratuite pe premise de constrângeri bugetare, e adesea promisiunea de a oferi “credit” sau “expunere” sub diverse forme – watermark, link sau poate o menţiune specifică – formă a compensării în locul unei remuneraţii comerciale.

Există două mari probleme aici.

În primul rând, primirea creditului nu e o compensare. Până la urmă, am realizat imaginile cu pricina, deci creditul este automat. Nu este un lucru pe care sperăm să-l obţinem de la o terţă parte.

În al doilea rând, creditul nu plăteşte facturi. După cum am specificat deja, muncim din greu pentru a face banii necesari la reinvestirea în echipament foto şi acoperirea cheltuielilor survenite. Pe lângă asta, trebuie să câştigăm îndeajuns pentru a ne permite plata necesităţilor zilnice cum ar fi mâncarea, întreţinerea, transportul, etc.

Pe scurt, primirea creditului pentru o imagine realizată, nu poate fi văzută ca şi o formă de compensare şi creditul nu este un substitut pentru plată.

“Eşti Singurul Fotograf Nerezonabil”
Când avem timpul necesar pentru a ne angaja într-o corespondenţă cu oameni sau entităţi care cer fotografii gratuite, dialogul degenerează uneori într-o declaraţie agitată la adresa noastră, care în esenţă afirmă că toţi ceilalţi fotografi contactaţi până la acel moment au fost mai mult decât încântaţi să ofere fotografiile gratuit şi cumva, noi suntem “singurul fotograf nerezonabil”.

Ei bine, asta nu e adevărat.

Noi ştim că niciun fotograf rezonabil şi competent nu ar accepta condiţii nerezonabile. Admitem faptul că unii fotografi neexperimentaţi sau care se întâmplă să posede o cameră foto ar putea accepta munca gratuită, însă se aplică zicala: “Primeşti ceea ce plăteşti”.

Notificările sunt importante
O altă experienţă pe care o avem în comun, este aceea că atunci când furnizăm fotografii gratuit, nu primim nicio notificare, niciun feedback sau nicio comunicare prin care să fim anunţaţi despre cum s-a desfăşurat evenimentul sau proiectul, ce scopuri (dacă a avut) au fost atinse, dacă fotografiile au folosit în vreun fel.

De mult prea multe ori nu primim niciun răspuns la emailurile trimise pentru aflarea acestor detalii, până, bineînţeles, data viitoare când acel cineva are nevoie de fotografii gratuit.

În situaţiile în care suntem de acord să muncim gratis, vă rugăm să aveţi decenţa de a ne înştiinţa despre cum au decurs evenimentele. O mică consideraţie ar putea conta mult în modul în care luăm decizia de a furniza şi alte imagini pe viitor.

În încheiere
Sperăm ca punctele enumerate mai sus să vă ajute să elucidaţi de ce fotograful v-a trimis acest link. Toţi suntem profesionişti dedicaţi şi ne-am bucura să lucrăm împreună într-o maniera benefică şi reciprocă.

Creative Commons License
Text de Tony Wu, traducere de Radu Roşca.

3 responses to “Romanian

  1. Tocmai ce mă gândeam că textul ăsta ar trebui tradus și în română… :))))
    dar vezi la titlu, că sună mai bine “muncii pe gratis” decât “munci” 😉

  2. Dar după 1 minut de gândire, îmi dau seama că m-am pripit cu muncile astea. E bine cum e acum 🙂

  3. Maria

    Nu fiti repeziti . . . Articolul este foarte bun . . .

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.