Greek

Οι λόγοι για τους οποίους οι φωτογράφοι δεν μπορούν να δουλεύουνε δωρεάν.

Αγαπητέ αγοραστή φωτογραφιών,

Εάν έχετε οδηγηθεί σε αυτήν τη σελίδα, είναι πιθανό ότι ζητήσατε από εμάς τη χρήση μιας εικόνας ή περισσότερες εικόνες δωρεάν ή με ελάχιστη αποζημίωση.

Ως επαγγελματίες φωτογράφοι, δεχόμαστε αιτήσεις για δωρεάν χρήση εικόνων σε τακτική βάση. Σε έναν ιδανικό κόσμο, καθένας από εμάς θα ήθελε να είναι σε θέση να ανταποκριθεί με θετικό τρόπο και να υποστηρίξει, κυρίως σχέδια ή προσπάθειες που συνδέονται με τομείς όπως η εκπαίδευση, κοινωνικά θέματα και η διατήρηση των φυσικών πόρων. Επίσης σε πολλές περιπτώσεις, ισχύει ότι θα θέλαμε να είχαμε τον χρόνο και τους πόρους για να κάνουμε περισσότερα ώστε να βοηθήσουμε και περαιτέρω από την απλή αποστολή φωτογραφιών.

Δυστυχώς, η πραγματικότητα της καθημερινής ζωής είναι τέτοια που συχνά δεν είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε, ή όταν το κάνουμε, οι απαντήσεις μας είναι σύντομες και δεν αντανακλούν με επαρκή τρόπο τους λόγους που αιτιολογούν τις απαντήσεις μας.

Οι συνθήκες διαφέρουν για κάθε κατάσταση, αλλά έχει παρατηρηθεί ότι υπάρχουν κάποια συχνά επαναλαμβανόμενα θέματα, τα οποία αναφέρονται παρακάτω με στόχο την σαφέστερη επικοινωνία μαζί σας, ελπίζοντας ότι θα αποφύγουμε τυχόν παρεξηγήσεις.

Παρακαλούμε τα ακόλουθα σημεία να γίνουν δεκτά με εποικοδομητικό τρόπο όπως και είναι η πρόθεσή μας. Ελπίζουμε ότι αφού σας δοθεί η ευκαιρία να τα διαβάσετε, θα μπορέσουμε να μιλήσουμε και πάλι και θα καθιερωθεί έτσι μια αμοιβαία ωφέλιμη σχέση εργασίας.

Οι φωτογραφίες είναι ο βιοπορισμός μας
Η δημιουργία καλών εικόνων αντανακλάει τον βιοπορισμό μας. Εάν δίνουμε τις εικόνες μας δωρεάν η προς ελάχιστη πληρωμή η ακόμα άμα αφιερώνουμε πολλή χρόνο στο να απαντάμε σε αιτήσεις για δωρεάν χρήση, τότε απλώς δεν θα μπορούμε να βγάλουμε τα προς το ζην.

Υποστηρίζουμε άξιους σκοπούς με τις εικόνες μας
Αρκετοί από εμάς, άλλος λιγότερο και άλλος περισσότερο, συμβάλλουν με τις φωτογραφίες τους για την υποστήριξη ορισμένων σκοπών. Σε πολλές περιπτώσεις, είτε συμμετείχαμε απευθείας σε έργα που υποστηρίζουμε με εικόνες είτε μπορεί να έχουμε μια προϋπάρχουσα προσωπική σχέση με ανθρώπους-κλειδιά που ασχολούνται με τις εν λόγω προσπάθειες. Με άλλα λόγια, ο καθένας από μας μπορεί και να παρέχει εικόνες χωρίς πληρωμή επιλεκτικά.

Έχουμε περιορισμούς χρόνου
Κάνοντας όμως ένα βήμα παραπέρα από αυτή την επιλεκτική δωρεά και για να ανταποκριθούμε θετικά σε κάθε αίτηση που δεχόμαστε για ελεύθερη χρήση φωτογραφιών, απαιτείται σημαντική διάθεση χρόνου, κάτι που δεν είναι διόλου πρακτικό. Απαιτείται εν ολίγοις ανταλλαγή αλληλογραφίας, προετοιμασία και αποστολή αρχείων, και στη συνέχεια παρακολούθηση για να μάθουμε πώς οι εικόνες μας χρησιμοποιήθηκαν και ποιοί είναι οι στόχοι (εάν υπάρχουν) που επιτεύχθηκαν. Όλα αυτά χρειάζονται αρκετό χρόνο για να γίνουνε και ο χρόνος είναι πάντα κάτι που μας λείπει.

Ο Ισχυρισμός “Δεν έχουμε χρήματα” συχνά είναι δύσκολο να γίνει πειστικός
Το πρωτεύον σκεπτικό που εμπεριέχεται σε όλες σχεδόν τις αιτήσεις για δωρεάν φωτογραφίες είναι η επίκληση οικονομικών φραγμών, πράγμα που σημαίνει ότι ο ενδιαφερόμενος επικαλείται έλλειψη κεφαλαίων για την αγορά της εικόνας.

Οι αιτήσεις αυτές συχνά προέρχονται από οργανώσεις με μεγάλη ρευστότητα, είτε πρόκειται για δημόσια καταγεγραμμένες εταιρείες, κυβερνητικούς οργανισμούς, παρακρατικούς ή ακόμη και μη κυβερνητικές οργανώσεις. Συχνά, με μια απλή ματιά στα δημόσια αρχεία η σε άλλα παρόμοια μέσα, μπορεί κάνειs να καταλάβει ότι ο εν λόγω φορέας έχει πρόσβαση σε σημαντικά κεφάλαια, και σίγουρα υπάρχουν αρκετά για τη πληρωμή μιας φωτογραφίας σε λογική χρέωση, εάν φυσικά το θελήσουνε.

Αυτό που μάλλον είναι το χειρότερο, είναι ότι πολύ συχνά, από όλους όσους συμμετέχουν σε ένα έργο ή μια ιδιαίτερη προσπάθεια, οι φωτογράφοι είναι οι μόνοι που τους ζητείται να εργάζονται δωρεάν. Όλοι οι υπόλοιποι πληρώνονται.

Λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως αυτούς, ίσως καταλαβαίνετε γιατί συχνά αισθανόμαστε παραμερισμένοι όταν μας λένε: “δεν έχουμε χρήματα για εικόνες”. Τέτοιοι ισχυρισμοί μπορούν να ληφθούν ως ένα κυνικό τέχνασμα που προορίζεται στο να παραπλανηθούν ευκολόπιστοι άνθρωποι.

Έχουμε περιορισμένο προϋπολογισμό
Με ορισμένες σπάνιες εξαιρέσεις, η φωτογραφία δεν είναι ένα επάγγελμα με μεγάλες οικονομικές αποδοχές. Επιλέξαμε αυτόν τον δρόμο σε μεγάλο βαθμό λόγω του πάθους που έχουμε για την οπτική επικοινωνία, την εικαστική τέχνη και τα θέματα στα οποία ειδικευόμαστε.

Η σημαντική αύξηση σε φωτογραφίες που διατίθενται μέσω του διαδικτύου κατά τα τελευταία έτη, σε συνδυασμό με τη μείωση των δυνατοτήτων των αγοραστών, σημαίνει ότι τα ήδη περιορισμένα εισοδήματα μας έχουνε υποστεί επιπρόσθετη επιβάρυνση.

Εξάλλου, n επαγγελματική φωτογραφία απαιτεί σημαντικές επενδύσεις:
Από τη φύση του το επάγγελμα μας απαιτεί πολλές επενδύσεις σε εξοπλισμό. Χρειάζεται να αγοράζουμε φωτογραφικές μηχανές, φακούς, υπολογιστές, λογισμικά, συσκευές αποθήκευσης και όλα αυτά οφείλουμε να τα ανανεώνουμε σε τακτική βάση. Εάν κάτι χαλάσει πρέπει αμέσως να επιδιορθωθεί ή να αγοραστεί εκ νέου. Επίσης χρειάζεται διπλή αρχειοθέτηση και φύλαξη όλων μας των δεδομένων, αλλιώς ένα απλό φλιτζάνι καφέ κυριολεκτικά μπορεί να σβήσει χρόνια εργασίας. Για όλους εμάς τους φωτογράφους ο απαραίτητος εξοπλισμός και μόνο συνεπάγεται επένδυση σε χιλιάδες ευρώ κάθε χρόνο.

Επιπλέον τα ταξίδια είναι ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς για πολλούς από εμάς. Πρέπει να δαπανούμε πολλά χρήματα για μεταφορικά, ξενοδοχεία και σε άλλες έξοδα που σχετίζονται με τα ταξίδια.

Ίσως το πιο σημαντικό που πρέπει να αναφέρουμε είναι βέβαια εκείνο που σχετίζεται με το χρόνο και την εμπειρία που έχουμε επενδύσει ώστε να καταστούμε ικανοί σε αυτό που κάνουμε, καθώς και την προσωπικούς κινδύνους που συχνά αναλαμβάνουμε με την ίδια μας τη ζωή (για τους φωτογράφους της φύσης). Αποτυπώνοντας ένα απλό φωτογραφικό στιγμιότυπο μπορεί να περιλαμβάνει μόνο το πάτημα ενός κουμπιού, αλλά η δημιουργία εικόνων απαιτεί επιδεξιότητα, εμπειρία και η ιδιαίτερη κρίση.

Έτσι, το συμπέρασμα είναι ότι, αν και κατανοούμε φυσικά τους περιορισμούς του προϋπολογισμού σας, ,δεν μπορούμε ωστόσο από μία πρακτική άποψη να επιδοτούμε όλους εκείνους που μας το ζητάνε.

Ότι θα αναγνωριστεί ο φωτογράφος μέσω της φωτογραφίας, δεν σημαίνει πολλά πράγματα.
Αναπόσπαστο μέρος των αιτήσεων δωρεάν εικόνων είναι συχνά η υπόσχεση της παροχής «αναγνώρισης» ή «προβολής», δηλαδή της παρουσίας του ονόματος του φωτογράφου δίπλα στην εικόνα, η έκθεση του φωτογράφου στο εύρη κοινό, με τη μορφή links, η σύνδεση με την ιστοσελίδα του, ή ίσως ακόμη μια ειδική μνεία, ως μια μορφή αντιστάθμισης αντί της αμοιβής.

Υπάρχουν δύο πολύ μεγάλα προβλήματα με αυτό:

Πρώτον, η παρουσία του ονόματος του φωτογράφου δεν αποτελεί αποζημίωση. Εν τέλη εμείς είμαστε αυτοί που δημιουργήσαμε τις εν λόγω εικόνες, επομένως η παρουσία του ονόματος μας δίπλα σε αυτές είναι το πλέον αυτονόητο. Δεν είναι κάτι που χρειάζεται να ελπίζουμε ότι κάποιος θα έχει την καλοσύνη να μας το προσφέρει.

Δεύτερον, η παρουσία του ονόματος και μόνο δεν πληρώνει τους λογαριασμούς. Ελπίζουμε ότι καταστήσαμε σαφές με τα παραπάνω ότι εργαζόμαστε σκληρά για να βγάλουμε τα χρήματα που απαιτούνται για να επενδυθούνε εκ νέου σε φωτογραφικούς εξοπλισμούς και για να καλύψουμε τα λοιπά έξοδα της δουλειάς και γενικότερα της επιχείρησης μας. Εκτός όμως όλων αυτών, πρέπει να καλύψουμε και τις βασικές μας ανάγκες όπως τροφή, κατοικία, μεταφορές, κ.λπ.

Εν ολίγοις, οποιαδήποτε παρουσία του ονόματος μας για μια εικόνα που έχουμε δημιουργήσει είναι ήδη δεδομένη, οπότε η μη αποζημίωση και οι άλλες παραχωρήσεις δεν είναι υποκατάστατο για την πληρωμή.

Είστε o μόνος φωτογράφος που είναι παράλογος
Όταν έχουμε χρόνο για να ανταλλάξουμε αλληλογραφία με όσους τυχόν μας ζητήσουν δωρεάν φωτογραφίες, μερικές φορές ο διάλογος γρήγορα αναπτύσσει επιθετικές τάσεις προς τα εμάς, και γίνεται προσπάθεια να μας επιβεβαιώσουν ότι οι άλλοι φωτογράφοι είναι περισσότερο από ευτυχείς να παρέχουν δωρεάν τις φωτογραφίες τους, και ότι κατά κάποιο τρόπο, μόνο εμείς είμαστε παράλογοι.

Γνωρίζουμε καλά ότι αυτό δεν είναι αλήθεια.

Γνωρίζουμε επίσης ότι κανένας επιτυχημένος όσο και λογικός φωτογράφος, δεν θα συμφωνήσει σε παράλογες προϋποθέσεις. Κατανοούμε το γεγονός ότι για ορισμένους άπειρους φωτογράφους ή για κάποια άτομα που βρέθηκαν απλά με μια φωτογραφική μηχανή στα χέρια τους, πράγματι μπορούν να συμφωνήσουν σε δωρεάν παροχή φωτογραφιών, αλλά όπως λέει η λαϊκή ρήση: “Ότι πληρώνεις, παίρνεις”.

Παρακαλούμε, ενημέρωση
Μια άλλη κοινή εμπειρία που έχουμε είναι ότι όταν παρέχουμε φωτογραφίες δωρεάν, συχνά δεν λαμβάνουμε καμία ενημέρωση, σχόλια ή οποιαδήποτε άλλη μορφή επικοινωνίας που θα μας επέτρεπε να γνωρίζουμε για πως το διεξήχθη η παρουσίαση η το έργο, εάν επιτεύχθηκαν οι στόχοι (εάν υπάρχουν), και τι καλό προσέφεραν οι φωτογραφίες μας.

Πολύ συχνά, δεν λαμβάνουμε καν απαντήσεις σε μηνύματα που στέλνουμε εκ των υστέρων αναζητώντας κάποια ενημέρωση, έως ότου, φυσικά, την επόμενη φορά που κάποιος θέλει δωρεάν φωτογραφίες.

Σε περιπτώσεις όπου συμφωνούμε να εργαστούμε δωρεάν, παρακαλούμε να έχετε την ευγένεια να μας ενημερώνετε πώς πήγαν τα πράγματα. Λίγος σεβασμός συνήθως φτάνει για να μας δώσει την ώθηση να σας παρουσιάσουμε ξανά εικόνες μας στο μέλλον.

Κλείνοντας
Ελπίζουμε ότι όλα τα ανωτέρω συμβάλουν ώστε να αποσαφηνιστεί γιατί σας εστάλη αυτή η επιστολή. Όλοι μας είμαστε αφοσιωμένοι επαγγελματίες και θα χαρούμε να συνεργαστούμε μαζί σας, κατά τρόπο αμοιβαίως επωφελή.

Creative Commons License
Text by Tony Wu. Translated by Emmanuel Coupe.

One response to “Greek

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.